Passie voor tekst, de juiste boodschap, de beleving

Ode aan alle moeders

´Kun jij dat niet even regelen,´ hoor ik weleens, ‘jij bent toch thuis.’ Ja… maar dat wil niet zeggen dat ik de hele dag op m’n krent koffie zit te drinken. Integendeel, ik kom er dikwijls achter dat ik weer de helft van mijn veel te dure Nespresso heb laten staan. Zonder alle vrouwen met kinderwens gelijk een negatief vrij advies te willen geven, hierbij een weergave van de gemiddelde dagbesteding van een moeder met twee jonge kinderen, voor alle niet-mama’s onder ons.

 

Ochtend: wassen, aankleden, haren vlechten, broodje eten, flesje maken, tanden poetsen, wasje erin, vaatwasser leeghalen, middag. Gauw een broodje eten dan kunnen we voor het slaapje – tegen beter weten in – nog snel even een boodschap halen. Kak! Wie heeft er met z’n vieze vlerken aan mijn net gewassen broek gezeten?! ‘Mama, ik moet plassen.’ Plasje gedaan, handjes gewassen, jasjes en schoenen aan. Klaar om te gaan. ’Mama, ik moet ook nog poepen!’ Na een minuut of tien in de gang gewacht te hebben, want mevrouw wil privacy tijdens het kakken, kunnen we eindelijk gaan.

 

Twee uur laten zijn we thuis en kan de jongste eindelijk naar bed. Onlangs heb ik besloten dat dit het moment is voor een welverdiende pauze. Ik pak een drie maanden oude Happinez uit de verpakking en probeer me – ondanks al het rondslingerende speelgoed en mijn rol in het spel van de oudste – te concentreren op de tekst. Na tien minuten is het mooi geweest. De Happinez gaat terug op de stapel met andere ongelezen exemplaren. De was is klaar en er mag wel een stofzuiger door het huis, want de broodkorsten en verdwaalde hagels liggen werkelijk overal! Net op tijd klaar voordat de jongste wakker wordt, die moet nog een fruitje en wat drinken. Zoals een goede moeder hoort te doen, gaan we ook nog even naar buiten want het is mooi weer. Afijn, een half uur later lopen we heerlijk buiten in het zonnetje. Keep on smiling mama!

 

Keep smiling BeverwijkResteert alleen nog de taak om op tijd het eten klaar te hebben – terwijl de jongste aan je benen hangt, zeurende katten te voeren, alles weer op te ruimen – thank God, papa is thuis! – kinderen op bed te leggen en in mijn geval nog even te werken. Oh ja, had ik niet ook nog een sportabonnement voor twee keer in de week? Met de zomer voor de deur willen we er natuurlijk ook nog goed uitzien. Kunnen we niet met z’n allen beslissen dat het badpak weer hip is? Kort samengevat is mama zijn absoluut de moeite waard en krijgen we er veel voor terug. Maar bij dezen wil ik toch een ode aan alle moeders brengen. Wat zijn wij toch fantastische veelzijdige wezens. Applaus voor jezelf!